Contest Hanul Gabroveni (Gabroveni Inn)

Function: Reconversion, restauration and expansion
Location: 84-86, 88, 90 Lipscani St.
Number of levels: Underground+Ground floor+4levels
Area of the monumental land: 859 m2
Area of the expansion land: 637 m2
Built monumental area:1180 m2
Area of the expansion: 2122 m2
Besides the attention given to the restauration and refunctionalization of the historic monument Hanul Gabroveni, the study aims to make an insertion into the heart of the historical center of Bucharest. This intervention will not affect, on the contrary, it will complete and capitalize on the heritage buildings of the area, through the preservation of the characteristic elements of the plot plan and of the heritage buildings.
The expansion proposed through the project will operate alongside the historical monument building Hanul Gabroveni as a European cultural center. When designing the building, we drew inspiration from the specific elements of the location, such as: the drawing of the street network, the uneven line of the buildings alignment along the street, the colors existing in the area or the respect for the neighborhood manifested in the preservation of the hollow space at the entrance of the inn.
We desired the spaces to communicate with each other easily (although there are are two different buildings with very different and complex functions), so that both the old and the new part will not be completely separated, while the interior areas should be connected with the exterior ones, and thus with the city.
The fundamental idea of the restauration of Hanul Gabroveni was mainly to preserve the authentic original material, to restore the vanished artistic components of a very great value and to consolidate the historical supporting structure through the application of technical solutions which are as much as possible non-distructive and reversibile.
To this purpose, we suggested the readjusting of the volume of the inn by reconstructing the first floor of the eastern building, the reconstruction of the roof framing and of the decorations on the fa├žade on Gabroveni, as well as the reconstruction of the decorations on the facades adjacent to the arcade.
We aimed to preserve the volume of the interior spaces adjusted to the new function. Most of the walls were rebuilt according to the scale-model sketch done in 1949. The walls which were added later and which were affecting the quality of the interior space such as it was designed initially were proposed for tearing down.
In the underground area, we proposed the construction of a new corridor to connect the eastern and the western wings, as well as the creation of larger hollow spaces which connect the old and the new buildings through a common foyer.
We also proposed restoring and capitalizing on the arcades which frame the hollow access points into the building.